De teloorgang van uw krant

Posted on : 03-02-2006 | By : marc | In : Algemeen

4

Gisteren 10 jaar Clubcircuit gevierd. Met schoon volk en nog schonere toespraken van o.a. Kurt Overbergh (AB), Maarten Quaghebeur (Rockoco), Arne Van Peteghem (Styro en Trix), Chokri (Pukkelpop) en Wouter Van Driessche (Focus Knack). En met cava en hapjes om af te sluiten. Veel intelligente stellingen en correcte analyses gehoord. Heel positief allemaal, maar daarvaar is het ook een verjaardagsfeest he. Enkel de zogenaamde kwaliteitskranten lieten het afweten. Geen De Morgen en ook geen Standaard. Die hebben het liever over Natalia in het Sportpaleis of over het kiezen van uw favoriete lovesong met Valentijn in aantocht. Resultaat: overal dezelfde eenheidsworst, overal dezelfde vervlakking. Bij de dagbladen durft alleen nog Metro zijn nek uitsteken met een wekelijkse rubriek over Belgische artiesten. Ja, OK, dat gebeurt met de hulp van Clubcircuit, maar ze doen het toch! Ik weet niet of het kalf al verdronken is, maar toch een warme oproep: verlies niet uit het oog wat er in de Vlaamse muziekclubs gebeurt. En neem je lezers/luisteraars/kijkers alstublieft eens ernstig. John Peel zie het indertijd al:

You need a programme where the people who are listening are not treated as though they are totally moronic.

De heer zij geprezen voor programma’s als Duyster, Antenna, Court Circuit, Brussel Vlaams en de schitterende genreprogramma’s op Studio Brussel, of voor (internet)magazines als Kindamuziek, Kwadratuur, Gonzo Circus en RifRaf. En aan al de anderen: verras ons en bewijs ons ongelijk.

Comments (4)

Niet overdrijven Marc: ik lees in De Morgen ook recensies van andere bands (werk of concerten) dan Natalia. Eerlijk is eerlijk: ik heb al fijne dingen, o.a. ook Belgisch, ontdekt via DM. Anderzijds: dat ze er niet bij waren is inderdaad onterecht. En dat veel bands die in het clubcircuit spelen, meer aandacht verdienen, klopt ook. Ik wijt het (begrijpelijke) onevenwicht in je post voorlopig aan een tijdelijke blikvernauwing door een overdaad aan cava… ;-) Gelukkige verjaardag trouwens, Clubcircuit, en om het met een lagere-school-stempel-tekst te zeggen: Flink. Doe zo voort! Zonder jullie (of in elk geval zonder de drive van mensen als jullie, en dan wil ik nu graag even Patrick Smagghe van 4AD in het zonnetje zetten) had ik afgelopen Tuxedo Moon wellicht niet aan het werk gezien in Diksmuide. Fijn concert van een eigenzinnig gezelschap. Dat had ook wel in De Morgen mogen gestaan hebben :-D.

thx voor de gelukwensen, Serge. Toch denk ik niet dat ik overdrijf: de cava is al uitgezweet hoor ;)
Wilfried Eetezonne van DM zei het vorig jaar zelf onomwonden tijdens een seminarie: als het te ver is voor ons Intercity publiek (Leuven – Gent – Brussel – Antwerpen en à la limite Brugge) niet bereiken, interesseert het ons niet.
Wouter Van Driessche (Focus Knack) hield ook een voordracht donderdag. Ter voorbereiding belde hij met enkele journalisten en met enkele clubs om naar hun verhouding met elkaar te peilen. Bij de journalisten klonk het: “o ja, we hebben een goede tot zeer goede relatie met de clubs”. Bij de clubs een totaal ander liedje: “als het niet in Brussel gebeurt, interesseert het hen niet.” Hun reacties varieerden van ontgoocheling tot frustratie. Ach, misschien ligt de waarheid ergens in het midden, maar ik heb wel de indruk dat er minder ruimte dan vroeger is voor dingen die buiten de mainstream liggen en wat “moeilijker” zijn. En van journalisten die bij DM werken, heb ik al opgevangen dat er met de formaatverandering die eraan komt, nog minder ruimte voor cultuur en muziek zal zijn.
Wij blijven echter geloven in de kracht van de tegen/onderstroom, net zoals jij denk ik. Altijd welkom dus op onze concerten en spread the word!

Proficiat en blijf zo voortdoen! Dat er altijd een alternatief mag blijven bestaan voor die hapklare gladde brok die Schuermans en co ons proberen voor te schotelen.

@Jef: thx, en jullie ook veel succes!

Write a comment