Wordt jong talent binnenkort het zwijgen opgelegd?

Posted on : 03-12-2011 | By : marc | In : geluidsoverlast

Tags: , , ,

0

De nieuwe geluidsnormen blijven de gemoederen beroeren. Lees het volgende artikel uit De Morgen maar:

Sofie Vanlommel − 29/11/11, 11u00

Een jeugdhuis dat optredens wil organiseren conform de geluidsnormen die minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V) oplegt, moeten gemiddeld 10.000 euro investeren. Dat is onmogelijk voor kleine organisaties die leven van karige subsidies en jonge vrijwilligers, zegt Barbara Poppe van de Vlaamse Jeugdraad.

  • Ofwel opereer je buiten de wet. Ofwel stop je met de muzikale werking

    Barbara Poppe (Vlaamse Jeugdraad)

Als het van Joke Schauvliege afhangt, mag een concert in een jeugdhuis tegen 2013 nog 100 decibel lawaai produceren. Volgens de decibeltabel staat dat gelijk aan het geluid van een zware vuilniswagen, naar vuurwerk kijken of een les houtbewerking bijwonen. Klinkt redelijk, maar het kost jeugdhuizen gemakkelijk 10.000 euro om een concert binnen die perken te houden. Dat blijkt uit een studie die Schauvliege zelf bestelde, maar die ze volgens de jeugdhuizen stilletjes naast zich neerlegt.

“Een drumstel isoleren, het luidste instrument, en geluidswerende bekleding voor muren of het plafond kost 3.000 à 5.000 euro”, zegt Barbara Poppe van de Vlaamse Jeugdraad, geruggensteund door de jeugdhuizen en kleine concertzalen in Vlaanderen. “Om dat geld verstandig te investeren is een akoestisch advies van een expert nodig, vrijwilligers in jeugd- en muziekcentra zijn geen technici. Dat kost nog eens 5.000 tot 7.000 euro. En Schauvliege heeft duidelijk gesteld dat de Vlaamse overheid geen middelen voorziet.”

Kunnen jeugdhuizen het geld niet elders halen?

Poppe: “De meeste jeugdhuizen zijn afhankelijk van enkele duizenden euro’s subsidie van de lokale overheid, en van jonge vrijwilligers. We weten allemaal dat de gemeentebesturen krap bij kas zitten. Het geld is voor 2012 trouwens al verdeeld, en dan volgen de gemeenteraadsverkiezingen. Schauvliege wil de normen tegen 2013 laten gelden. Het is niet evident om tegen die tijd aan voldoende middelen te geraken.”

Wat zijn de gevolgen van die maatregel?
“Ofwel opereer je buiten de wet. Ofwel stop je met de muzikale werking. Jeugdhuizen zijn veranderd in plaatsen waar jongeren steeds meer hun ding kunnen doen, achter een draaitafel als dj of op een podium met een band. Met die geluidsnormen valt het podium voor beginnend muziektalent weg. Het zijn vooral lokale en regionale jonge bands die in het commerciële circuit nog niet aan de bak geraken die in jeugdhuizen optreden.”

Weegt dat op tegen blijvende gehoorschade?
“Op lokaal niveau is er enorm veel goodwill: steeds meer jeugdhuizen delen gratis oordopjes uit. We zijn voorstander van een gehoorschadebeleid, maar niet als van bovenop een wet wordt opgelegd die de kleine concerten begraaft. We vragen ons ook af wat de impact van een klein concert is vergeleken met de blootstelling op festivals, die dagenlang doorgaan. Daarom vragen we om nu samen te werken: bied ondersteuning, leid de concertorganisatoren op om meettoestellen te hanteren en voorzie hen van het juiste materiaal om decibels te meten.”

Stof tot nadenken.

Write a comment