Cultuur op de buis

Posted on : 04-01-2006 | By : marc | In : Algemeen

0

Beleidsmakers hebben niets liever dan mere cultuur op TV. Zo blijkt uit een artikel uit De Standaard van maandag:

Niettemin laat Weyts er geen twijfel over bestaan dat Bourgeois, en niet Anciaux, de initiatiefnemer is voor cultuur op tv. “Minister Bourgeois heeft altijd duidelijk aangegeven dat hij meer cultuur wil op tv.” Zoals Anciaux zich “een fan” noemt van het driesporenbeleid, staat zijn partijgenoot van weleer achter het driesporenbeleid van de VRT voor radio, tv en internet. Dat moet meer cultuuritems binnenbrengen in toegankelijke programma’s op generalistische netten (spoor 1), specifieke cultuurprogramma’s maken voor die netten (spoor 2) en een expliciet thematisch aanbod rond cultuur uitwerken op een aparte zender (spoor 3).

Wie zijn wij om daar nee tegen te zeggen? En toch blijkt dat er naar de “specifieke cultuurprogramma’s op die netten” weinig mensen kijken. Zo trekt het schitterende Brussel Vlaams weinig kijkers. Maar wie programmeert het dan ook op zondagmiddag, zoals in het verleden gebeurde? Verschillende TV-makers stelden vorig jaar nog koudweg dat “muziek op TV niet werkt”. Moeten mensen die niet in cultuur geloven er dan mee aan de slag? Beetje vreemd, niet. Wij bekijken de verdere ontwikkelingen met argusogen.

Write a comment